Linda de Leon Koningsweg 25 - 1921 AS Akersloot - 06 51 211 411

Motorrijlessen

Voertuigbeheersing met Kawasaki ER6nVanaf 19 januari 2013 gelden er nieuwe regels voor het motorrijbewijs als gevolg van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn.

De rijschool heeft 2 Kawasaki-motoren: een Z300 voor de A2 kandidaten en een ER6N en een verlaagde Honda Hornet 600 voor de A kandidaten. Beide motoren voorzien van ABS (AntiBlokkeerSysteem)
Voor de A1 rijlessen verwijzen wij door naar een collega.

Het motorrijbewijs wordt opgedeeld in drie categorie├źn, afhankelijk van je leeftijd en het vermogen van je motor. Dit houdt in:


Categorie A1:
De minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar. Vanaf je 17e mag je theorie-examen doen. Ook mag je al rijles volgen vanaf je 17e, mits je in het bezit bent van een geldig theoriecertificaat
De A1-motorfiets is 125cc met een maximaal vermogen van 11kW.
Voor het A1 rijbewijs moet je het voertuigbeheersing (AVB A1) en het verkeersdeelneming praktijkexamen (AVD A1) doen.

Categorie A2:
Vanaf 1 januari 2014 mag je vanaf je 20e direct instromen in de A2 categorie. Je moet dan een theorie-examen en de praktijkexamens voertuigbeheersing(AVB A2) en verkeersdeelneming (AVD A2) doen. Heb je al, minimaal 2 jaar, een A1 rijbewijs dan mag je als je 20 bent ook het A2 rijbewijs halen. Je hoeft dan alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD A2-G) te doen en een Eigen Verklaring in te dienen
A2 motorfietsen hebben een vermogen van minimaal 20 en maximaal 35kW.

Categorie A code 80:
Vanaf 20 jaar mag je beginnen met lessen op de A maar afrijden doe je op je 21e en krijg je een code 80 op je rijbewijs.Je mag dan de eerste 2 jaar alleen op 35kW motoren rijden.Daarna gaat het automatisch over naar een A onbeperkt rijbewijs.
Categorie A:

Deze categorie is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen. De minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar en kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Dan hoef je alleen praktijkexamen verkeersdeelname (AVD A-G) te doen om een onbeperkt motorrijbewijs te krijgen.
Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te halen. De minimum leeftijd hiervoor is 24 jaar. Je moet dan theorie-examen A, praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB A) en verkeersdeelname (AVD A) doen.
auto